02 листопада 2015

Досвід США в енергозбереженні, який можливо втілити в Україні. Інтерв'ю!

Україна є однією з самих енергозалежних країн Європи. Ми споживаємо більше 60-70% імпортних енергоресурсів. Таку ситуацію можна виправити, якщо ми навчимося раціонально та ефективно використовувати всі можливі ресурси. І у нас є можливість скористатися досвідом розвинених країн, які подолали дефіцит енергії. 

Енергоефективність для населення – це значне скорочення комунальних витрат, для країни – економія ресурсів, підвищення продуктивності промисловості і конкурентоспроможності, для екології – обмеження викидів парникових газів в атмосферу, для енергетичних компаній – зниження витрат на паливо і необґрунтованих витрат на будівництво. 

Впроваджуючи ідеї створення агро-рекреаційних кластерів, Асоціація індустрії гостинності України вважає енергонезалежність одним із ключових етапів сталого розвитку сільських територій. Нам вдалося поспілкуватися із представником американської компанії “GESS” Шоном Лі, який вже протягом трьох років проживає в Україні та досліджує ситуацію в енергетичній сфері й розробляє проекти з енергоефективності для державного та приватного секторів економіки. Він розповів про нові можливості енергозбереження на селі, проекти, над якими працює в Україні нині та умови їх реалізації. 

В яких країнах ви реалізували найбільшу кількість проектів? Чи є серед них країни Східної Європи та СНД? 

Найбільшу кількість проектів ми зробили у США, Японії та Китаї. А зараз намагаємося працювати в Україні. Крім того розглядаємо можливості роботи в Польщі. Наші колеги таке саме енергоефективне обладнання продають зараз у Білорусії. 

Чи робили ви вже проекти в Україні? 

Повністю завершених проектів ми поки що не маємо. Але працюємо над трьома найбільшими. Серед них два у містах Ружин та Родомишль Житомирської області і один у селищі Іванків, Київської області. 

Розкажіть детальніше про кожен із проектів? 

У Радомишлі ми беремо стару радянських часів будівлю і перетворюємо її на сучасний об’єкт зеленої енергетики та виробництва. Тут ми маємо ТЕЦ на біомасі, а також плануємо встановити сонячні батареї на дахах будівель та парковках. Загальна площа проекту складає 5,5 Га. Біоенергетичну сировину ми не будемо тут вирощувати, а будемо її завозити. 

В Іванково проект сонячної електростанції буде розташований поблизу селища. Вона матиме потужність від 7,5 до 10,0 МВт та скрадатиметься із трекінгової системи сонячних панелей, що автоматично підлаштовуватимуться до положення Сонця з метою підвищення продуктивності станції. Загальна вартість проекту – близько $12 млн. 

У Ружному сонячних батарей немає, а лише ТЕЦ на біомасі. 

Які системи енергозбереження можна використовувати на селі? 

В селах найкраще в цьому напрями працювати, використовуючи місцеві котельні. Адже саме вони є найбільшими споживачами енергії. 

Для того, щоб реалізувати проект в якомусь селі, що необхідно зі сторони сільської громади? І що ви пропонуєте зі свого боку? 

На першому місці має бути мотивація самих мешканців, їхнє бажання і розуміння важливості енергозберігаючих технологій для сталого розвитку території. 

Україні зараз потрібні 18 млрд на енергетику. І помилка українців в тому, що вони хочуть гроші, але при цьому не хочуть виконувати умови інвесторів. Якщо ви берете гроші, то маєте грати за правилами інвесторів. Також українці мають вкладати свої кошти в розвиток країни, а не сподіватися лише на інвесторів. 

Які поетапні умови виконання проекту? 

В середньому знадобиться рік, аби реалізувати будь-який з наших проектів. З них три місяці займе процедура страхування та фінансування, ще три місяці на підготовку технічної документації. 


Де брати сировину? Чи можна вирощувати біосировину для енергоспоживання в селі? 

Так, звісно можна. Наприклад, що стосується проектів, які ми реалізуємо сьогодні, то ми використовуємо 50% деревоперероблюючих матеріалів і 50% - енергетичних рослин: міскантус, сорго, енергетична верба, амарант. 



Білоенергетична рослина сорго

На який строк дії розрахований проект? 

Проекти розраховані на 15-20 років. Зі свого боку ми надаємо повністю всю технічний супровід продовж цих років. 

Розкажіть про особливості системи страхування проектів? 

Ми співпрацюємо із німецькою та англійською компаніями страхування. Вони покривають 98% всіх можливих ризиків. І найважливіше та найактуальніше для України – це можливість страхування саме від політичних ризиків: війна, тероризм, саботаж та ін. 

Асоціація індустрії гостинності України висловлює вдячність пану Шону Лі за надане спеціальне інтерв’ю і зацікавлена в подальшій співпраці. Такі проекти здатні в значній мірі вплинути на розвиток сільських територій, що в свою чергу позитивно відобразиться на «житті» сільського зеленого туризму.