02 листопада 2015

РОЛЬ ТУРИЗМУ В АГРОБІЗНЕСІ. ВИКЛИКИ ТА РЕАЛІЇ

Під час триденної міжнародної виставки агробізнесу «ІнтерАГРО», яка проходила в Києві з 27 по 29 жовтня 2015 р. лише один із безлічі семінарів був присвячений агротуризму. Нажаль, представників агробізнесу мало цікавить такий напрям, як сільський агротуризм. Здебільшого говорили про перспективи урожайності, засоби захисту рослин, біопрепарати, енергозберігаючі технології та ін.


 Хоча зацікавлених у розвитку сільського зеленого туризму було обмаль, але представникам Асоціації індустрії гостинності України зрештою вдалося познайомитися та поспілкуватися із деякими представниками з різних сфер агробізнесу, діяльність яких так чи інакше пов’язана із розвитком внутрішнього туризму. 

Зокрема, із учасником виставки з Одещини, який представляв винну продукцію власного виробництва Валерієм Петровим. Він поділився своїми думками щодо ідеї розвитку винного туризму в Україні. Вже невдовзі ми опублікуємо його інтерв’ю. 








Винороб Валерій Петров 

Крім того, під час виставки були міжнародні гості, в тому числі представники Німеччини, які розповідали присутнім про сімейні фермерські господарства в Німеччині та Баварії. 

Цікаво було дізнатися те, що німецькі підприємства сімейного типу беруть на себе дуже високу суспільну відповідальність. 

«Вони самі виробляють та забезпечують себе і є носіями сільської економіки. Підприємство сімейного типу знаходиться у власності фермера і він самостійно приймає рішення та несе всі ризики», - розповів доктор Пауль Армбрустер.



Звісно, уряд відіграє важливу роль, але німці розраховують більше на свої власні сили, і не чекають на допомогу чи підтримку з боку держави. 

Про агротуризм учасники виставки говорили в заключний третій день заходу, де нам вдалося поспілкуватися із Володимиром Киливником, генеральним директором та засновником "Південного центру розвитку туризму" в м.Південне, Одеської області. Він поділився своїми думками щодо розвитку та проблематикою туристичної галузі в Україні.

"Держава має створити сприятливі законодавчі умови для туристичної галузі. Без її підтримки туризм не може нормально розвиватися. Тим більше, в умовах небезпечності", - зазначив Володимир Киливник.





Володимир Киливник

Також на виставці окрім звичних експонатів кукурудзи чи пшениці можна було побачити міні-поля із незрозумілими рослинами. Як виявилося – це біоенергетичні види, які можна використовувати як біопаливо. 


Створюючи агро-рекреаційні кластери, Асоціація індустрії гостинності України вважає необхідним якомога більше говорити на подібних заходах про роль туризму в аграрній сфері і  зі свого боку буде всіляко цьому сприяти.