14 вересня 2015

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ СЕМІНАР ІЗ РОЗВИТКУ АГРО-РЕКРЕАЙЦІЙНИХ КЛАСТЕРІВ ВІДБУВСЯ!

Яким чином розвивати сільський зелений туризм та як розпочати й заробляти на такому виді тур-бізнесу звичайним селянам – розповідали учасники всеукраїнського науково-практичного семінару зі створення перших в Україні агро-рекреаційних кластерів.

Захід був організований громадською спілкою «Асоціація індустрії гостинності України» (АІГУ) у співпраці із Мінагрополітики. Відбувався семінар впродовж двох днів з 11 по 12 вересня 2015 р. на Чернігівщині, у садибі зеленого сільського туризму «Соколиний хутір».

Цей семінар проводився для підприємців та представників департаментів АПК та туризму із восьми областей України: Чернігівської, Черкаської, Київської, Полтавської, Житомирської, Харківської, Вінницької та Сумської. Також серед  учасників були представники АІГУ, Міпагрополітики та народні депутати України.

Одним із спікерів від МінАПК був заступник Міністра Володимир Лапа, який розповів присутнім, що пріоритетним напрямом агрополітики нині є розвиток малого агробізнесу та сімейних фермерських господарств. І розвиток зеленого туризму в цьому нині є дуже актуальним:
«Мені часто доводиться зустрічатися із селянами, які мене запитують: а що, в решті решт, отримаємо ми? Якраз за рахунок зеленого сільського туризму можна реалізувати агрополітику та агроекономіку таким чином, щоб це було максимально вигідно саме селянам. І модель агро-рекреаційного кластеру дає можливість реалізувати аграрний розвиток села та малого аграрного бізнесу», - зазначив заступник Міністра Мінагрополітики.

Те, що ідея створення агро-рекреаційних кластерів дасть реальні можливості заробити звичайному селянину - повністю підтримує також  присутня на семінарі голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Верховної Ради України Анна Романова:

«Сільський зелений туризм дуже перспективний. Це спосіб вижити для депресивних регіонів країни. Наші люди елементарно не знають як створювати зелений і сільський туризм, вони не виїжджають у Європу і не бачать приклади такого популярного у світі виду туризму. Завдяки такому семінару ми можемо навчити людей як створювати і розвивати зелений туризм у нас в країні та як залучити до цього підприємців. Це спосіб заробітку для селян. І молодь не виїжджатиме із сел, а залишатиметься й розвиватиме свій регіон. Хотілося б, щоб подібні семінари проходили по всій Україні», - розповіла Анна Романова.
Крім того, вона вважає, що туризм - це шанс для підтримки нашої економіки в цей нелегкий для країни час. Тому існуючий Закон про туризм потрібно вдосконалити:

«Закон про туризм, який діє в Україні, потребує змін. В ньому ми маємо лобіювати в’їздний і внутрішній туризм. Таким чином гроші будуть залишатися всередині країни, а не вивозитися нашими туристами закордон. Тож ми будемо працювати над тим, щоб у бюджеті на 2016 рік були передбачені кошти для промоції України. Це шанс для нас, українців, створити якісний туристичний продукт і навчитися, нарешті, заробляти на туризмі».
Повністю згоден із позицією про внесення змін до існуючого Закону про туризм також директор Департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі МінАПК Олег Хоменко:

«У співпраці із Анною Романовою ми від МінАПК виступимо з ініціативою про створення міжвідомчої робочої групи, яка опікуватиметься розвитком зеленого туризму в Україні. До її складу увійдуть представники Верховної Ради, Міністерств, профільних Асоціацій та міжнародні експерти».


Заступник голови правління АІГУ Андрій Стефанович продемонстрував учасникам семінару цілу презентацію, що собою представляє агро-рекреаційний кластер, і який зміст нової філософії сталого розвитку сільських територій.


Ідея такого виду кластера полягає в тому, щоб одночасно задіяти фермерів чи підприємців разом із тими, хто пропонує відпочинок у своїх садибах зеленого сільського туризму. А також використовувати ті культурно-історичні пам’ятки та об’єкти, які існують в кожній області України.

«Якщо поєднати ці всі види діяльності у спільний комплексний туристичний продукт, то в результаті всі сторони зможуть отримати реальний прибуток. А турист в свою чергу матиме широкий спектр запропонованих йому послуг. Якщо, наприклад, міська сім’я завітала на Чернігівщину відвідати лише Качанівський парк, то після таких відвідин, їй більше немає чого робити, тому вона поїде назад до міста. Але, якщо власник садиби запропонує їм ночівлю ( а це вечеря, обід, сніданок, ще якісь послуги) та крім того, запропонує чоловіку порибалити, дитині велопрогулянку, а дружині прогулянку верхи на конях, то цій сім’ї кортітиме залишитися довше. Крім того, в селі є фермери, які виготовляють мед чи молочну продукцію, яку теж можуть запропонувати купити туристам. В результаті сім’я задоволена відпочинком, а всі учасники процесу при цьому ще й заробили реальні гроші», - пояснив Андрій Стефанович.
Окрім навчальної частини, учасники також почули розповідь власника садиби «Соколиний хутір» Миколи Черепа про історію створення та започаткування тур-бізнесу, та з якими проблемами часом йому доводиться стикатися.

Власник садиби "Соколиний хутір" Микола Череп

Також він запросив усіх подивитися театралізований кінний виступ з козацькими традиціями. Таким чином Микола Череп популяризує та пропагує український патріотизм, і дає змогу поринути у світ козаччини.

Власинк садиби зустрічає гостей за козацькими звичаями

Організатори семінару Андрій Стефанович та Олег Хоменко запалюють козацьку гармату

Театралізований кінний виступ

Власник садиби сам уособлює класичний образ козака, якого ми звикли бачити лише у підручниках з історії.

Учасникам навчально-практичного семінару свою продукцію продемонстрували місцеві фермери, й показали весь процес виготовлення сиру, збирання меду й ягід, та ін.







Другий день семінару був присвячений відвідинам учасниками Качанівського палацово-паркового комплексу – як обов’язкової складової агро-рекреаційного кластера.



Тож по закінченню дводенного заходу всі присутні спробували та відчули на собі ідею створення такого виду кластерів, які промотує та підтримує АІГУ.

Відгуки учасників:

«Такі семінари надзвичайно важливі, оскільки вони заповнюють ті прогалини інформації, які відштовхують людей від ідеї розпочати та розвивати такий турбізнес у себе в регіоні», -Тетяна Єщенко, координатор проектів громадського руху «За процвітання Черкащини».

«Сподіваюся, що такий семінар в найближчому майбутньому проведуть у Київській області, як одній із пріоритетних. Мені надзвичайно сподобалася ідея проведення такого навчального семінару саме в садибі зеленого туризму. Впевнена, що я б не відчула аж настільки повністю ідею створення агро-рекреаційних кластерів, якби це все відбувалося десь у офісному приміщенні, і Микола Череп приїхав і просто розповів би про свою садибу», - Вікторія Данилець, Київський обласний центр розвитку туризму.


Наступний семінар АІГУ спільно із Мінагрополітики планує провести вже в жовтні в Херсонській області.