15 жовтня 2015

РОЗВИВИТОК СІЛЬСЬКОГО ЗЕЛЕНОГО ТУРИЗМУ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ЯКОСТІ ЖИТТЯ НА СЕЛІ

Розвиток сільського зеленого туризму в Україні можливий за умов сталого розвитку сільських територій. Говорячи про створення агро-рекреаційних кластерів, як можливість заробітку для селянина, маємо на увазі також розвиток всієї сільської території. Якщо село без доріг та належної інфраструктури, то селянину важко самотужки заохочувати туристів відвідати його садибу. Адже перше, що зупиняє туристів – це неможливість елементарно доїхати до села через відсутність нормальних доріг.

Складне повсякденне життя сільської громади породжує відсутність інтересу в селянина розпочинати діяльність у сільському зеленому туризмі. Підвищення комунальних тарифів на газ та електрику змушує сільських мешканців економити практично на всьому, а особливо на опаленні своїх домівок. 

Таку проблему у розвинених країнах світу вирішують шляхом енергонезалежності територій. Тобто, сільська громада на чолі із сільським головою приймають рішення бути енергетично незалежними і самим виробляти та постачати тепло в свої оселі. Це не лише зручніше, а головне – значно дешевше та ефективніше для мешканців тієї чи іншої території. 

Ідеї модернізації енергетичної інфраструктури та програми діючих інвестиційних проектів в Україні, висловив директор з операційної діяльності ТОВ "ГЕСС консалтінг Україна" Шон Лі під час економічного форуму "Інвестиції та інновації – стратегічний розвиток Київщини", який відбувся 12 жовтня 2015 р. у м. Переяслав-Хмельницький. 

ТОВ “ГЕСС Консалтинг Україна” (український підрозділ американської компанії “GESS”) працює в Україні впродовж 3 років, досліджуючи ситуацію в енергетичній сфері та розробляючи проекти для державного та приватного секторів економіки. 
 
На сьогоднішній день компанією реалізуються інвестиційні програми в Житомирській області для забезпечення впровадження Зелених енергетичних систем. Тобто, завдяки використанню існуючих біологічних енергоресурсів. 



При цьому Шон Лі наголосив, що одним із основних показників прийняття рішення щодо інвестицій в той чи інший проект – є обов’язкове використання також власного капіталу представників відповідної території. 

Таким чином в Україні відбувається своєрідне формування інноваційного енергетичного ринку. 

«Україна має потужний рослинний перероблюючий сектор, який може поставляти рослини для топлива, цим самим, створюючи чисте та надійне енергетичне джерело», - зазначив під час форуму Шон Лі.

Отримавши пропозицію щодо співпраці із представниками “ГЕСС Консалтинг Україна”, заступник голови правління Асоціації індустрії гостинності України Андрій Стефанович прийняв рішення щодо спільної діяльності в напрямку впровадження енергонезалежності на селі: 

«Ми бачимо співпрацю із ГЕСС Консалтинг Україна в об’єднанні зусиль, а саме при створенні агро-рекреаційних кластерів. При цьому залучаючи не лише місцевих фермерів, історико-культурні надбання місцевості та власників садиб, а й новітні енерготехнології».