24 листопада 2015

КОБЛЕВЕ - МАЙБУТНІЙ СПА-КУРОРТ

Коблеве невдовзі стане одним із перших офіційних українських СПА-курортів – координатором та ініціатором реалізації цього пілотного проекту є Асоціація індустрії гостинності України (АІГУ). 



 
Рішення щодо майбутнього Коблеве було прийняте під час громадського слухання, яке проходило вчора, 23 листопада у місцевій сільській раді. Учасники говорили на тему концепції стійкого розвитку зони відпочинку «Коблеве» за статусом курорт місцевого значення (КМЗ). До речі, набуття офіційного статусу КМЗ курорт отримає завдяки юридичній та консультативній підтримці зі сторони АІГУ. 


Під час вчорашньої зустрічі були присутні також спеціалісти із Одеського регіонального інституту державного управління і науково-дослідного інституту медичної реабілітації та курортології. Вони запропонували розглянути два шляхи розвитку майбутнього Коблеве: курорт сімейного відпочинку або СПА-курорт. Після жвавого обговорення місцева громада в результаті прийняла рішення щодо другого варіанту. 

Але, щоб Коблеве офіційно став СПА-курортом, спочатку потрібно визнати статус КМЗ на рівні обласної ради. Проходження такої формальної процедури є обов’язковим. Тож присутні звернулися із відповідним клопотанням до Миколаївської Облради. 

За словами голови Коблевської сільської ради Володимира Панича такі кроки зможуть вплинути на загальний рівень життя всієї громади: «Мешканці всього району зможуть отримати нові робочі місця, і будуть задіяні протягом всього року. А ще це зможе значно поповнити місцевий бюджет». 

Виникає логічне запитання – де ж взяти фінансування на реалізацію проекту? Тут можна розраховувати на підтримку з боку інвесторів, але без сприяння з боку держави теж не обійтися. Адже яким буде майбутнє у курорту Коблеве – це справа спільна. 

Тож АІГУ разом із Коблевською громадою та Березанською районною держадміністрацією наразі працює над розробкою пропозицій щодо внесення в бюджет 2016 р. Миколаївської області. Закінчити всі юридичні та формальні процедури при злагодженій роботі та згоді всіх сторін можна буде вже до кінця 2016 р. 

Після цього розпочнеться розбудова та переродження Коблеве у популярний український СПА-курорт. 

«У перспективі такі зміни позитивно вплинуть не лише на один Березанський район, а й на всю Миколаївську область в цілому. З рештою ми станемо прикладом для інших курортів України», - підсумував зустріч голова Березанської райдержадміністрації Володимир Трибуха.